Ministri četiri najveće ekonomije eurozone traže oporezivanje internetskih divova

Četiri najveće ekonomije eurozone traže da se internetski divovi oporezuju po osnovu prihoda koje ostvaruju, a ne dobiti, u nastojanju da ih spriječe da se okoriste niskim stopama poreza u nekim zemljama članicama, objavio je evropski portal EUobserver.

U zajedničkom pismu estonskom predsjedništvu i Evropskoj komisiji (EK), ministri finansija Francuske, Njemačke, Italije i Španije traže od EK da uvede kompenzacijski porez na prihode kako bi internetske kompanije mogle plaćati poreze tamo gdje prihode ostvaruju, a ne u zemlji gdje su registrovane.

Trenutno, kompanijama poput Googla, Applea, Facebooka i Amazona, tzv. Gafa, dopušteno je da plaćaju minimalne poreze u Evropi zahvaljujući predstavništvima u zemljama članicama s niskim stopama poreza, poput Irske.

O dobiti izvještavaju tamo gdje im je predstavništvo, pa i kad svoje prihode ostvaruju u drugim zemljama, piše internetski portal.

U julu je francuski sud donio odluku prema kojoj Google, sada u sastavu krovne kompanije Alphabeta, nije dužan platiti više od milijarde eura neplaćenog poreza na prihode ostvarene putem svoje usluge AdWords, zato što nema stalnu poslovnu jedinicu (permanent establishment) u Francuskoj, a poslovanjem u toj zemlji upravljaju iz Irske.

“Ne bi trebalo da prihvatamo da kompanije posluju u Evropi, a uplaćaju minimalne iznose poreza u naše državne blagajne”, napisali su ministri u pismu.

Istrajavaju na tome da se radi o pitanju ekonomske efikasnosti, kao i pravde i suvereniteta.

Francuski ministar Bruno Le Maire, njemački Wolfgang Schaeuble, talijanski Pier-Carlo Padoan i španjolski Luis de Guindos predstaviće svoj prijedlog na neformalnom sastanku ministara finansija u Tallinu od 15.-16. septembra.

Takvu ideju počeo je preko ljeta da zagovara Le Maire, s tim da Njemačka nije bila sklona da se prikloni toj ideji. Schaeuble se kasnije ipak pridružio francuskom kolegi, a potom su to učinili i ministri Padoan i de Guindos.

Pismo četvorice ministara nadovezuje se na estonski prošlonedjeljni prijedlog da se internetske kompanije oporezuju tamo gdje ostvaruju profite, a ne gdje su registriovane.

Prijedlog prednost daje njihovu digitalnom prisustvu, a ne fizičkom prisustvu u zemljama.

Rasprave o tome pokrenule su se uoči digitalnog samita u Tallinu 29. septembra na kojem će čelnici zemalja EU-a raspravljati o tome kako digitalni sektor može dugoročno podupirati ekonomiju EU-a.

Na samitu će takođe biti riječi o pitanjima poput inovacija, sigurnosti na internetu, e-upravljanju i oporezivanju, piše nezavisno internetski portal euobserver.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top