Ministarstvo za kompromis: Granična vrijednost oporezivih pošiljki 75 eura | Ekonomist

Ministarstvo za kompromis: Granična vrijednost oporezivih pošiljki 75 eura

Nakon što je juče vijest o oporezivanju poštanskih pošiljki koje prelaze vrijednost od 22 eura izazvala žestoko reakciju javnosti, Ministarstvo finansija je predložilo da granična vrijednost oporezivih pošiljki bude 75 eura.

“Predlažemo da kompromis bude 75 eura”, rekao je pomoćnik minista finansija Novo Radović na sjednici Odbora za ekonomiju.

Podsjećamo, ranije je predloženo da se izmijeni Zakon o porezu na dodatu vrijednost tako da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 eura na samo 22 eura. Zbog toga je pokrenuta peticija kojom se traži ukidanje spornog predloga, koju je do sada potpisalo preko 3.500 građana.

Inicijatori peticije odbacili su mogućnost da se prihvati kompromisno rješenje, već su istakli da je i dosadašnja granična vrijednost niska, te da je treba povećati na 200 ili 300 eura.

“Štaviše, smatram da ne bi trebalo da bude ni 150 eura nego mnogo više, 200 ili 300 eura. Zato što uz sve ove namete i nizak životni standard građanima treba omogućiti da kupe nešto po povoljnijim cijenama i da ih država za to ne oporezuje”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa inicijator peticije Filip Ivanović.

Peticija se može potpisati na sljedećem linku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top