Ministarstvo poljoprivrede poziva mlade da se bave pčelarstvom | Ekonomist

Ministarstvo poljoprivrede poziva mlade da se bave pčelarstvom

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija, nastavlja sa podsticajima mladim ljudima u sektoru pčelarstva. U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2017. godinu – Program unapređivanja pčelarstva, danas je objavljen Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku za mladog pčelara početnika za 2017. godinu, saopšteno je iz Ministarstva.

Kroz javni poziv mladi ljudi koji su nezaposleni, starosti od 18 do 30 godina, imaju mogućnost da dobiju po tri košnice sa tri pčelinja roja na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva. Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini je bilo vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi. Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, u odnosu na prethodnu godinu,  povećan ukupan iznos raspoložive podrške na  25.000 eura. Podrška Ministarstva iznosi 80 odsto vrijednosti tri košnice sa rojevima.

Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što potpišu ugovor sa Ministarstvom i Savezom. U ugovoru se obavezuju da će se baviti  pčelarstvom u narednih pet godina. Mladi pčelari su u obavezi da prethodno, u periodu od obavještenja da im je odobrena podrška do potpisivanja ugovora, prisustvuju obuci za pčelarenje koju organizuje Savez.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije, kao i obrazac zahtjeva za dodjelu podrške po ovom pozivu mogu se preuzeti sa veb stranice Ministarstva, kao i direktno u službenim prostorijama Ministarstva i Saveza pčelarskih organizacija, kao i kancelarijama Službe za selekciju stoke.

Popunjen obrazac zahtjeva zajedno sa potrebnom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahtjev po Javnom pozivu za dodjelu podrške za mlade pčelare za 2017. godinu; Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica.

Rok za prijavljivanje je 10. april 2017. godine, a zahtjev za dodjelu podrške može se preuzeti na ovom linku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top