Ministarstvo poljoprivrede objavilo poziv za podršku proizvodnji povrća | Ekonomist

Ministarstvo poljoprivrede objavilo poziv za podršku proizvodnji povrća

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je u okviru Agrobudžeta javni poziv za dodjelu podrške u proizvodnji povrća za ovu godinu. Rok za dostavljanje zahtjeva za podršku u povrtarskoj proizvodnji je 1. novembar, odnosno do utroška sredstava.

“U slučaju utroška sredstava opredijeljenih za realizaciju tog programa prije 1. novembra, javni poziv će biti zaključen o čemu će proizvođači biti obaviješteni”, saopšteno je u Ministarstvu.

Korisnik podsticajnih sredstava je pojedinac ili preduzeće koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, dok proizvođači rasada treba da budu upisani i u Registar proizvođača sadnog materijala Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Investicije koje su prihvatljive u okviru javnog poziva su nabavka sertifikovanog sjemenskog materijala ili rasada povrća od proizvođača upisanih u Registar proizvođača sadnog materijala i nabavka sistema za navodnjavanje, osim kapajućih traka.

Javnim pozivom definisani su i specifični kriterijumi prihvatljivosti među kojima je proizvodnja povrća na površini od minimalno pola hektara na otvorenom polju u skladu sa savremenim principima uzgoja.

“Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine 0,3 hektara. Na tim minimalnim površinama podržava se uzgoj najviše dvije povrtarske vrste”, navedeno je u pozviu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top