Ministarstvo nauke dalo 11 miliona eura za projekte | Ekonomist

Ministarstvo nauke dalo 11 miliona eura za projekte

Ministarstvo nauke objavilo je publikaciju o projektima koje je finansiralo u periodu od 2017. do maja 2019. godine.

Taj period obilježio je značajan broj projekata koji su od velike važnosti za napredak našeg društva, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Ukupna suma finansiranih projekata iznosi oko 16 miliona eura od čega je Ministarstvo nauke  finansiralo preko 11 miliona.

– Brošura sadrži programe i instrumente kroz koje je ministarstvo finansiralo projekte, kao što su: inovativni projekti, naučnoistraživački, Horizont 2020, EUREKA program, program učešća u međunarodnim infrastrukturama, IAEA, bilateralu, kao i stipendije za doktorska istraživanja. Brošura koja predstavlja krunu dvogodišnjeg rada prikazuje najbitnije informacije vezane za projekte kao što su nosilac projekta, oblast njihovog istraživanja, naziv projekta i suma koja je izdvojena za realizaciju – saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo nauke, kako je objašnjeno svake godine sprovodi brojne konkurse na kojima najbolje ocijenjeni programi dobijaju finansijsku podršku, a cilj brošure je da učini vidljivijim projekte koji se finanasiraju kroz različite instrumente ministarstva, s namjerom otvaranja novih puteva kolaboracija na nacionalnom i međunarodnom planu.

– Posebno smo ponosni na stipendije za doktorska istraživanja koja omogućavaju mladim ljudima da svoju karijeru usmjere ka istraživačkom radu. Povećanjem broja mladih naučnika na teritoriji Crne Gore radimo na jačanju ljudskih kapaciteta, koji su nam neophodni u namjeri kreiranja društva baziranog na znanju.Ministarstvo nauke ostaje posvećeno podsticanju naučnoistraživačke djelatnosti, pružanju podrške dobrim i kvalitetnim idejama, kao i finansiraju onih projekata čija realizacija ima praktičnu primjenu u društvu – navedeno je u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top