Ministarstvo finansija: Ohrabruju rezultati fiskalne politike | Ekonomist

Ministarstvo finansija: Ohrabruju rezultati fiskalne politike

Crnogorska delegacija, koju čine ministar finansija, g. Darko Radunović, guverner CBCG, g. Radoje Žugić i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni sistem, g. Nikola Fabris, učestvuje na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koji se održavaju u Vašingtonu, u periodu od 13. do 15. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Prvog dana delegacija se sastala sa potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, g. Sirilom Milerom, direktoricom Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu, gđom Lindom van Gelder i šefom misije MMF-a za Crnu Goru, g. Martinom Petrijem.

Na sastanku sa g. Milerom i g-đom Van Gelder, razgovarano je o ohrabrujućim i kredibilnim rezultatima Fiskalne strategije, kao i o finansijskom sistemu, koji je ocijenjen kao relativno stabilan i siguran. Zaključeno je da zabilježeni pomaci u ekonomskoj politici stvaraju preduslove za efikasno upravljanje dugom, dok efikasno implementirana Fiskalna strategija obezbjeđuje održivost javnog duga u srednjem roku.

Iz Ministarstva navode da je potpredsjednik Miler naglasio da je Vlada napravila značajan napredak u poboljšanju fiskalne pozicije i jačanju finansijske stabilnosti, koji se reflektuju kroz rekordan rast ekonomije u 2017. i poboljšanje njenih makroekonomskih izgleda od strane renomiranih rejting agencija.

Finansijska stabilnost je unaprijeđena i podržana kroz jačanje bilansa stanja, oporavak kreditiranja i značajan pad nekvalitetnih kredita. Sa koeficijentima likvidnosti i solventnosti čiji je nivo značajno iznad zakonski propisanog minimuma i snažnim rastom kreditne aktivnosti, bankarski sistem je stabilan, solventan i visoko likvidan.

Pohvaljen je značajan napredak Crne Gore u ispunjavanju prioritetnih aktivnosti za dobijanje podrške Svjetske banke, u vidu garancije od 90 miliona dolara, što bi doprinijelo povoljnijem pristupu Crne Gore internacionalnim tržištima kapitala, kao i stabilizaciji javnog duga. Realna su očekivanja da će ovaj aranžman biti zaključen do kraja 2017. godine, ističu iz Ministarstva.

Na sastanku sa potpredsjednikom Milerom podržana je i ideja dodatnog finansiranja izuzetno uspješnog projekta MIDAS, u preliminarnom iznosu od oko 34 miliona dolara, čime bi se obezbijedilo dalje pružanje podrške razvoju poljoprivrednih kapaciteta i jačanju sistema bezbjednosti hrane.

Na sastanku sa šefom misije MMF-a za Crnu Goru Martinom Petrijem, razgovarano je o snažnom rastu u prvoj polovini 2017. godine i pozitivnim efekatima mjera usvojenih u okviru Sanacionog plana i Fiskalne strategije. Crnogorska delegacija zahvalila je timu MMF-a na podršci i kvalitetnim preporukama, koje su bile osnov za formiranje kredibnilnog plana fiskalne konsolidacije, kao i za unaprjeđenje finansijske politike. Tom prilikom, članovi crnogorske delegacije naglasili su posvećenost Crne Gore nastavku sprovođenja mjera, koje će doprinijeti preokretu trenda javnog duga u srednjem roku. Sa MMF-om ugovorena je i tehnička pomoć za nastavak implementacije srednjoročne strategije upravljanja dugom.

Šef Misije je potvrdio da je postignut značajan napredak u implementaciji preporuka FSAP misije (programa procjene finansijske stabilnosti MMF-a i Svjetske banke) iz 2016. godine.

Naime, u prethodnom periodu, intenzivne aktivnosti na unaprjeđenju regulatornog okvira rezultirale su pripremom seta zakona, uključujući (i) Zakon o Centralnoj banci, koji je u potpunosti usklađen sa Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije i Statutom ESCB i ECB; (ii) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bankama i (iii) Zakon o sanaciji banaka, kojima se implementira BRRD Direktiva o oporavku i sanaciji banaka i (iv) Zakon o finansijskim institucijama, kojim se obezbijeđuje regulisanje i kontrola najznačajnijih nebankarskih institucija, od strane CBCG, što će smanjiti potencijalni rizik njihovog poslovanja na finansijsku stabilnost.

U nastavku razgovora, razmijenjena su mišljenja o planu Budžeta za 2018. godinu, kao i o modalitetima smanjenja sive ekonomije kroz digitalnu fiskalizaciju, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top