Ministarstvo ekonomije najavljuje treću fazu Energy Wood programa | Ekonomist

Ministarstvo ekonomije najavljuje treću fazu Energy Wood programa

Ministarstvo ekonomije planira da tokom ove godine realizuje nastavak programa ENERGY WOOD III, u okviru kojeg obezbjeđuje beskamatne kredite za ugradnju sistema za grijanje (peći i kotlova) na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Iz Ministarstva su saopštili da se pokretanje treće faze programa očekuje u drugoj polovini ove godine, nakon što tenderske procedure za izbor kvalifikovanih distributera/instalatera i banaka – partnera na programu budu sprovedene.

U okviru prve dvije faze realizacije ovog programa ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na moderne oblike biomase u crnogorskim domaćinstvima, od čega 243 tokom prve i 532 tokom druge faze.

Podsjećamo, prva faza programa Energy Wood realizovana je uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju i finalizovana je 2015. godine, pa je Ministarstvo ekonomije, zbog velikog interesovanja građana, i uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, krajem iste godine krenulo sa drugom fazom ovog programa koja je trajala do septembra 2016. godine.

Programi Energy Wood I i II obezbjeđivali su mogućnost podizanja kredita za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase u iznosu do 3.500 eura sa periodom otplate do 5 godina i kamatnom stopom 0%.

Cilj pomenutog programa je postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visoko-efikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase, kao i obezbjeđivanje učešća finansijskih institucija uz smanjeni rizik, pri ulasku u novi segment na tržištu, zaključuju u Ministarstvu ekonomije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top