Ministarstvo ekonomije dodijelilo blizu 80.000 eura malim i srednjim preduzećima | Ekonomist

Ministarstvo ekonomije dodijelilo blizu 80.000 eura malim i srednjim preduzećima

U cilju podrške malim i srednjim preduzećima u dijelu usaglašavanja njihovog poslovanja sa zahtjevima međunarodnih standarda, Ministarstvo ekonomije Crne Gore je za 30 privrednih subjekata krajem prošle i početkom ove godine isplatilo ukupno 81.000 eura subvencija.

Iz Ministarstva je saopšteno da  je na Javni poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja pristiglo više od 40 aplikacija, dok su subvencije odobrene za 30 privrednih subjekata, koji su ispunili sve uslove Programa.

Do kraja 2016. godine implementaciju planiranih aktivnosti uspješno je finalizovalo 9 korisnika Programa, za koje je u prethodnoj godini isplaćeno skoro 22.000 eura, dok je za preostale korisnike Programa, u skladu sa planiranim rokovima, početkom marta ove godine Ministrstvo isplatilo ukupno nešto više od 59.000 eura, čime je implementacija Programa uspješno finalizovana.

Odobrena pomoć od strane Ministarstva u okviru ovog Programa iznosila je do 70% opravdanih troškova za mala privredna društva, odnosno do 60% opravdanih troškova za srednja privredna društva, u iznosu najviše do 5.000 eura (bez PDV-a) po jednom aplikantu.

Podaci o broju podržavnih privrednih subjekata, kao i broj pristiglih aplikacija, pokazuju da su privredni subjekti prepoznali potrebu i značaj usaglašavanja svog poslovanja i proizvoda sa međunarodnim standardima. Time su unaprijedili svoje poslovanje i stekli uslove za plasman proizvoda i usluga na međunarodnom tržištu.

Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja podrazumijeva finansijsku podršku preduzetnicima, malim i srednjim privrednim društvima, da u što većoj mjeri povećaju svoju konurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Nastavak realizacije ovog Programa planiran je u narednom periodu, stoji u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top