Ministarstvo ekonomije: Cijene goriva u CG među prosječnim u regionu | Ekonomist

Ministarstvo ekonomije: Cijene goriva u CG među prosječnim u regionu

Cijene eurosupera 95 i eurodizela u Crnoj Gori su, nakon ovosedmičnog pojeftinjenja, među prosječnim u regionu, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije. Naredni odbačun goriva obaviće se 26. novembra.

Ministarstvo je danas objavilo novi sedmični Bilten o cijenama naftnih derivata, koji pokazuje da cijena litra eurosupera 95 u Crnoj Gori iznosi 1,33 eura, Albaniji 1,48 eura i Hrvatskoj 1,36 eura. Litar eurosupera 95 jeftiniji je u Srbiji gdje košta 1,32 eura, Bosni i Hercegovini 1,19 eura i Makedoniji 1,17 eura, što je ujedno i najjeftinije u Evropi.

Eurosuper 95 je najskuplji u Italiji, gdje litar košta 1,64 eura. Kada je u pitanju eurodizel, litar u Crnoj Gori košta 1,31 euro. Eurodizel u Albaniji košta 1,47 eura, Srbiji 1,44 eura i Hrvatskoj 1,39 eura, dok je je jefitniji u BiH, gdje litar košta 1,19 eura i u Makedoniji 1,1 euro, što je ujedno i najjeftinije u Evropi. Najskuplji eurodizel je u Švedskoj i košta 1,58 eura.

Gorivo je u Crnoj Gori početkom sedmice pojeftinilo tri do četiri centa. Naredni obračun će se, prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obaviti 26. novembra, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 27. novembra. Ministarstvo, odnosno njegov Direktorat za energetiku, od 21. septembra, na sedmičnom nivou, objavljuje osnovne podatke vezane za maloprodaju naftnih derivata, odnosno uporedne cijena goriva u okruženju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top