Ministarka poziva na bojkot Nutele | Ekonomist

Ministarka poziva na bojkot Nutele

Prestanite da jedete Nutelu i spasite svjetske šume, poručila je francuska ministarka ekologije, održivog razvoja i energije Segolene Royal.

Naime, Rojal je prozvala kompaniju koja proizvodi Nutelu apelujući javnost da prestane da jede popularan čokoladni namaz od lješnika tvrdeći kako doprinosi deforestaciji.

“Moramo da posadimo mnogo drveća jer se trenutno događa masivna deforestacija koja takođe doprinosi globalnom zagrijavanju. Trebalo bi da prestanemo da jedemo Nutelu, recimo, jer je napravljena s palminim uljem”, rekla je ona.  “Palme su zamijenile ostala drveća i time uzrokovala veliku štetu okolini”, objasnila je Rojal i dodala kako bi Nutela trebalo da budu napravljene od “drugih sastojaka’.

Njeni su komentari bili upućeni Fereru, velikom italijanskom proizvođaču čokolade koji pravi Nutelu.

Ferero gotovo 80 odstoo palminog ulja nabavlja iz Malezije. Ostatak pokriva preko Papue Nove Gvineje, Indonezije i Brazila.

Prije dvije i po godine francuski senatori su pokušali da na palmino ulje nametnu porez od 300 odsto, navodeći kako opasno deblja te njegova kultivacija pogubna za okolinu. Predlog zakona nije prihvaćen.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top