Ministar unutrašnjih poslova Austrije: Nećemo preuzeti nijednu izbjeglicu iz Njemačke | Ekonomist

Ministar unutrašnjih poslova Austrije: Nećemo preuzeti nijednu izbjeglicu iz Njemačke

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl poručio je Njemačkoj da Austrija neće preuzeti nijednu izbjeglicu iz te zemlje.

– Mi nećemo preuzeti nikog za koga nismo nadležni i tačka – poručio je Kikl u izjavi bečkom dnevniku “Esterajh”, reagujući na najavu njemačkog resornog kolege Horsta Zehofera da će natjerati Austriju na prihvatanje sporazuma o readmisiji i to masovnim vraćanjem sa granice.

Prema njegovim rijećima, sa njemačkim kolegom Zehoferom je imao dva razgovora i da je oba puta obećano da se neće vraćati izbjeglice, ali i dodao da će doći do razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel sa zvaničnicima Italije i Grčke.

– Međutim da sve bude jasno, dogovor koji bi bio na štetu Austrije nećemo potpisati ni za 100 godina. Austrija će reagovati strožije kada su u pitanju kontrole na njemačkoj strani granice. Mi ćemo ubuduće generalno povećati kontrolu na južnoj granici. Time će Austrija, ali i Njemačka biti rasterećene. Mi prenosimo pritisak dalje kako bi jednog dana bili tamo gdje je i mjesto problemu, a to je na spoljnoj granici EU – objasnio je Kikl.

Mišljenja je da platforme za azilante u sjevernoj Africi mogu biti samo srednjeročno rješenje, ako svi budu učestvovali u tome. Ministar Kikl smatra da mora biti jasno da u tim centrima neće biti moguće podnositi zahtjeve za azil, ali i da tim centrima treba da upravljaju države sjeverne Afrike uz finansijsku podršku EU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top