Ministar Radunović o budžetu: Fokusiraćemo se na ekonomski rast | Ekonomist

Ministar Radunović o budžetu: Fokusiraćemo se na ekonomski rast

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će budžet za narednu godinu, u iznosu od 2,3 milijarde eura, biti refleksija mjera ekonomske politike usmjerene na jačanje fiskalne stabilnosti, kroz dalje smanjenje deficita i stvaranje pretpostavki za ostvarivanje suficita u 2020. godini i smanjenja javnog duga. Ministar je posebno naglasio da ove godine imamo najveći kapitalni budžet u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, 320,93 miliona eura.

-Važno je da nastavimo racionalan odnos prema budžetskoj potrošnji. Vlada Crne Gore ne predviđa bilo kakve dodatne mjere fiskalne konsolidacije osim onih utvrđenih 2017. godine. Fokusiraćemo se na poboljšanje poreskog ambijenta, ekonomski rast i povećanje zaposlenosti – rekao je Radunović, navodeći da je Vlada fokusirana i na ravnomjeran razvoj.

Planirano je, kako je rekao, veće izdvajanje za obrazovanje, sport, poljoprivredu i preduzetništvo, te smanjenje potreba za zaduživanjem. Govoreći o strukturi budžeta, koji je predviđen na 2,3 milijarde eura, Radunović je rekao da će kapitalni dio iznositi 320 miliona eura.

Tekuća budžetska potrošnja, kako je rekao, u 2019. će se u potpunosti finansirati iz izvornih prihoda i biće ostvaren suficit tekuće potrošnje u iznosu od 197 miliona eura.

– Važno je da nastavimo racionalan odnos prema budžetskoj potrošnji. Moramo biti dobri domaćini i pažljivo sagledavati gdje i koliko novca usmjeravamo. Vođenje fiskale politike u prethodne dvije godine započeto primjenom plana sanacije deficita i javnog duga. Mjere su bile dobro izbalansrirane, što potvrđuje snažan ekonomski rast od 4,8 odsto u prvoj polovini ove godine. To potvrđuje i povećanje BDP per capita na 46 odsto EU prosjeka i povećanje broja zaposlenih od blizu 11.000 u odnosu na 2016. godinu – kazao je Radunović.

On je rekao da vjeruje da svaka crnogorska porodica ima priliku da osjeti nešto od mnogobrojnih aktivnosti Vlade, nastojeći da poboljšaju kvalitet života građana, bilo kroz subvencije iz poljoprivrede, stipendije i besplatno školovanje, te dobijanje besplatnih ljekova koje su građani ranije morali da plaćaju.

– Ne manje važno, budžet nikada nije manje ugrožavao unutrašnju likvidnost, a servisirane su redovno sve obaveze – istakao je Radunović, koji tvrdi da se u posljednje dvije godine vodilo računa o svakom euru, navodeći da je povećano ulaganje u infrastrukturu.

Ministar je rekao i da postoji kašnjenje s usvajanjem budžeta za narednu godinu, što je bilo uslovljeno donošenjem Zakona o državnoj upravi.

– Mi smo trebali do 15. novembra da predamo budžet Skupštini. Ne vidim krivicu na Ministarstvu finansija, mi smo ranije i na vrijeme bili spremni sa svim projekcijama – rekao je Radunović.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top