Ministar Radulović: Rekordni prihodi u turizmu, investitori iz preko 100 zemalja ulažu u Crnu Goru

Na otvaranju desetog, jubilanog Festivala nekretnina i investicija FREI sinoć u Budvi, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović kazao je da se u Crnoj Gori konstantno stvaraju uslovi za razvoj i ulaganja, što rezultira rekordnim prihodima u turizmu, ulaganju investitora iz preko 100 zemalja svijeta, kao i poslovanju najprestižnijih svjetskih kompanija, posebno u oblasti ugostiteljstva.

Ministar je predstavio najznačajnije projekte u Crnoj Gori, ističući da su invsticije ključni razvojni resurs, turizam pokretačka snaga, ali da u državama veličine Crne Gore resursi iziskuju krajnje brižljiv tretman, vješto planiranje i domaćinsko korišćenje uz odgovarajući zakonski okvir.

Radulović je podsjetio da je Vlada usvojila nova zakonska rješenja koja olakšavaju procedure, poboljšavaju investicioni ambijent, dok su se dobre pretpostavke razvoja stvorile i donošenje novih planskih dokumenata i značajna ulaganja u infrastrukturu.

– Ono što sigurno predstavlja rezultat na koji smo veoma ponosni je činjenica da je prošle godine Crna Gora prvi put u svojoj istoriji ostvarila direktan i indirektan prihod od turizma u iznosu od više od milijarde eura, našu zemlju je posjetilo 2,2 miliona turista, gotovo 13 miliona noćenja, a sve smo više prisutniji na najznačajnijim emitivnim tržištima u Evropi. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini zabilježila rast po stopi od pet odsto, a rezultati ostvareni u turizmu značajno su doprinijeli ovom rastu i stabilnom kreditnom rejtingu – naveo je on.

Novu dinamiku razvoju i poslovanju, prema riječima ministra, donijeće i projekat ekonomskog držvljanstva.

– Uvođenjem ekonomskog državljanstva želimo da kupimo odličnost, a ne da ‘prodamo’ pasoše. Ovaj projekat namijenjen je pojedincima i njihovim porodicama koji su novac stekli legalno, a njime želimo da uvezemo znanje i novac u našu zemlju – kazao je Radulović.

Ministar je podsjetio da je vrijednost ugovorenih investicija na kapitalnim projektima procijenjena na oko tri milijarde eura. Istakao je najveće projekte u Crnoj Gori, među kojima su Porto Montenegro u Tivtu, Aman Sveti Stefan, koji će nakon ulaganja u Hotel Maestral i Kraljičinu plažu u Miločeru, uskoro započeti i gradnju novog Hotela Durmitor, čija je vrijednost oko 20 miliona.

On je takođe istakao kompleks Luštica Bay, Portonovi, projekat katarske kompanije Qatari Diar na Plavim horizontima – Beyond Horizon, zakup kompleksa HTP “Ulcinjska rivijera” sa Konzorcijumom ,,Karisma”.

Kada su u pitanju projekti na sjeveru, Radulović je istakao valorizaciju dijela već postojećih ski centara i izgradnju novih, gdje Vlada od 2015 – 2023. godine kroz Kapitalni budžet ulaže oko 100 miliona eura.

Uz nikada bolju avio povezanost Crne Gore sa 95 redovnih i čarter avio linija prema 50 različitih destinacija, ministar je istakao i rekordne podsticajne mjere u prošloj godini koje su iznosile 645.000 eura.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top