Ministar Radulović: Preko dva miliona turista posjetilo Crnu Goru | Ekonomist

Ministar Radulović: Preko dva miliona turista posjetilo Crnu Goru

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, na prezentaciji rezultata ovog resora povodom dvije godine rada Vlade, kazao da je da je u prvih 10 mjeseci ove godine u Crnoj Gori boravilo preko 2,1 miliona turista, odnosno preko 100.000 više nego u čitavoj 2017. godini, a 12,5 miliona noćenja je za 550.000 više nego cijele prošle godine.

– Milion turista u kolektivnom smještaju za prvih 10 mjeseci predstavlja rast od 200.000 u odnosu na čitavu 2016. godinu, a 4 miliona noćenja u hotelima rast od pola miliona za isti period. Takođe, po prvi put je preko milion turista boravilo u crnogorskim hotelima u toku godine. Postigli smo cilj da preko 50 odsto kreveta bude u kategoriji 4 i 5*. Za posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od 4000 ležajeva. Danas imamo 19 hotela sa 5* i 2834 kreveta, dok ih je 2016. bilo 9 – naveo je Radulović.

Unaprijeđena je, ističe, avio dostupnost.

– Ove godine su turisti dolazili u Crnu Goru sa 95 čarter i redovnih linija – istakao je on.

Radulović je naveo da je za manifestacije i unapređenje turističke ponude izdvojena najveća suma do sada kroz podsticajne mjere, 650.000 eura.

– Kada je riječ o prihodima, do kraja trećeg kvartala ukupno smo prihodovali oko 970 miliona eura što je već za skoro 100 miliona bolji rezultat nego 2016. i veoma aktivan indikator da ćemo ove, godine dostići magičnu cifru od milijardu eura prihoda od turizma – istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, donošenjem novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, proces planiranja je unaprijeđen, procedure su olakšane i ubrzane.

– Danas se planovi brže donose, a u poslednje dvije godine donijeto je tri puta više državnih planskih dokumenata za tri puta manje vremena – naveo je Radulović.

On nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata. Zato je najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

Kao veoma važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće faze projekta 1000+ koja će rezultirati rješavanjem stambenog pitanja za 400 domaćinstava, uz najpovoljniju kamatu do sada, od 2,99 odsto.

– Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, 10. decemar 2018. otvorili smo Poglavlje 27– životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja – kazao je Radulović.

__________________________________________________________________________________________________

Izvor: Cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top