Ministar rada: U prošloj godini zaposleno 16.448 osoba, trend rasta nastavljen i ove godine

U 2018. je zaposleno 16.448 osoba.  Stopa rasta zaposlenosti je 9,3 odsto,  saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na osnovu Izvještaja o sprovođenju Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za 2018. godinu koji je Vlada danas usvojila.

Dobar trend rasta broja zaposlenih, kako tvrdi ministar, nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine.

– Ako uporedimo kraj marta ove u odnosu kraj marta lani, imamo povećanje broja zaposlenih za 8,4 odsto – istakao je Purišić.

Kako je dodao, broj nezaposlenih na evidenciji ZZZCG zabilježio visoku stopu smanjenja u odnosu na kraj 2017. Prema evidenciji ZZZCG, stopa nezaposlenih je 16,3 odsto.

Purišić kaže da raste stopa zapošljavanja- mladih.

– Ono što treba da smanjimo stopu duugoročno nezaposlenih lica. Velika je razlika po broju nezaposlenih u sjevernom regionu u odnosu na ostala dva regiona. Prosječna nezaposlenost na jugu je 5 odsto, centralnom dijelu devet, dok je na sjeveru to 44 procenta – naglasio je Purišić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top