Ministar rada: Novim zakonom do boljeg položaja radnika | Ekonomist

Ministar rada: Novim zakonom do boljeg položaja radnika

Novi zakon o radu bi, prema planu, trebalo da bude usvojen u drugom kvartalu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će se tim aktom, između ostalog, unaprijediti položaj zaposlenih i suzbiti siva ekonomija i rad na crno.

– Donošenje novog zakona o radu planirano je za drugi kvartal. Ministarstvo intenzivno radi na usaglašavanju ovog propisa sa predstavnicima Evropske komisije (EK). Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje, Predlog zakona o radu će se usaglasiti sa unutrašnjim procedurama i poslati Vladi na utvrđivanje – rekao je Purišić.

Na pitanje da li očekuje da će tržište rada biti uređeno, Purišić je odgovorio da će se odredbama novog zakona o radu i njegovom implementacijom poboljšati položaj zaposlenih i unaprijediti njihova prava koja proizilaze iz radnog odnosa.

– Uravnotežiće se pristup ostvarivanju interesa zaposlenih i poslodavaca i postići potpuna fleksibilnost u pogledu postupka zasnivanja i prestanka radnog odnosa na brz, jednostavan i ekonomičan način, bez administrativnih barijera – tvrdi Purišić.

Prema njegovim riječima, redefinisaće se pojedini instituti postojećeg zakona čiji je cilj sprečavanje, odnosno pronalaženje mehanizama i instrumenata za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada i rada na crno, čime će se dati podsticaj novom zapošljavanju.

– U značajnoj mjeri će se sprovesti aktivnija uloga Inspekcije rada, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i sudova u potpunijoj i sveobuhvatnijoj zaštiti prava zaposlenih – dodao je Purišić.

On je kazao da je Programom rada Vlade za ovu godinu predviđeno utvrđivanje Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim će se, radi održivosti penzijskog sistema, veće pravednosti i adekvatnosti penzijskih davanja, preispitati zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisanje.

– Sve to bi trebalo da utiče na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranijeg penzionisanja. Potrebno je obaviti konsultacije sa socijalnim, kao i našim evropskim partnerima. Očekujem da će i ovaj zakon biti usvojen ove godine – naveo je Purišić.

On je podsjetio i da predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na prethodnoj sjednici Socijalnog savjeta nijesu uspjeli da usaglase stavove po pitanju povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i Predloga izmjena i dopuna Zakona o PIO.

– Optimista sam da ćemo na narednoj sjednici, 8. maja, naći neko rješenje. Do rješenja se nije došlo jer su predstavnici sindikata zahtijevali da se o temama povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i izmjenama i dopunama Zakona o PIO raspravlja u paketu. Da bi prijedlog bio usvojen potreban je konsenzus, odnosno da ga podrže sva tri socijalna partnera – zaključio je Purišić.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top