Ministar Ivanović u zvaničnoj posjeti Novom Zelandu | Ekonomist

Ministar Ivanović u zvaničnoj posjeti Novom Zelandu

Na poziv ministarke za hranu i bezbjednost hrane Jo Goodhew i ministra poljoprivrede Nathan-a Guy-a, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, boravio je u zvaničnoj posjeti Novom Zelandu. Pored više susreta sa predstavnicima Vlade Novog Zelanda, Ivanović je obišao jedan od najvećih izložbenih poljoprivrednih sajmova na svijetu, koji se održava u Hamiltonu, i više poljoprivrednih proizvođača koji izvoze gotovo cjelokupnu prozvodnju. Posjeta Ivanovića značajna je ne samo za uspostavljanje saradnje između Crne Gore i Novog Zelanda, već i za bolje razumijevanje izvozne poljoprivredne politike, oslonjene na savremena znanja, standarde i kvalitet proizvodnje, mehanizme koji predstavljaju preduslove za intenzivniji razvoj crnogorske poljoprivrede i povećanje izvoza naših proizvoda, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

 

 

Tokom sastanka sa ministrom poljoprivrede Novog Zelanda, razmijenjena su iskustva u oblasti standarda kvaliteta, istraživanja i razvoja, i edukacije poljoprivrednih prozivođača. Ministar Guyupoznao je Ivanovića sa ekspanzivnim razvojem novozelandske poljoprivrede koja je uslijedila nakon ukidanja subvencija. Zahvaljujući izdvajanjima Vlade Novog Zelanda za istraživanja i razvoj u oblasti poljoprivrede značajno su povećane inovacije i izvoz. Dogovoreno je potpisivanja međudržavnih sporazuma u oblasti fito i veto politike, i podrška Novog Zelanda kroz programe Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), čiji je punopravni član nedavno postala Crna Gora.

Povodom posjete ministra Ivanovića, ministarka za bezbjednost hrane Jo Goodhew upriličila je okrugli sto kojem je prisustvovalo više ministara poljoprivrede susjednih država. Osnovne teme okruglog stola bile su: izazovi daljem razvoju poljoprivrede, jačanje sistema bezbjednosti hrane, klimatske promjene i uticaj na razvoj poljoprivrede. Glavna tema bilateralnog susreta dva ministra bila je podrška koju Crna Gora može očekivati u narednom periodu.

Na marginama poljoprivrednog sajma koji je okupio preko 1.000 izlagača i privukao više od 120.000 posjetilaca, ministar Ivanović susreo se sa predsjednikom Vlade Novog Zelanda John-om Key-emkoji je i otvorio sajam. U srdačnom razgovoru, premijer Key se zahvalio za podršku Crne Gore prilikom izbora Novog Zelanda za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ivanović je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje se preduzimaju u cilju dobijanja poziva za članstvo u NATO alijansi i ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovora sa EU u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu. Dogovorena je mogućnost učešća Crne Gore u Globalnoj inicijativi za istraživanja u oblasti poljoprivrede koja se realizuje pod okriljem Vlade Novog Zelanda.

Ministar Ivanović susreo se i sa ministrom za ekonomski razvoj Steven-om Joyce-om, koji je ujedno i ministar za regulatornu reformu, ministar za nauku i inovacije, ministar za obrazovanje i pomoćnik ministra finansija. Potvrđena je spremnost Novog Zelanda da podrži uključenje Crne Gore u međunarodne istraživačke projekte i dogovorena mogućnost edukacije mladih ljudi iz Crne Gore u oblasti poljoprivrede.

Na poziv Martyn-a Dunne-a, izvršnog direktora u Ministarstvu primarne industrije, Ivanović je prisustvovao svečanoj večeri organizovanoj za zvanice i delegacije koje su učestvovale na Međunarodnim danima poljoprivrede, i tom prilikom imao susret sa gradonačenikom Hamiltona Julie-em Hardaker-om. Razgovarano je o vidovima podrške lokalnih zajednica, brendiranju sektora poljoprivrede i otklanjanju barijera za razvoj poljoprivrede.

Posjetu Novom Zelandu Ivanović je iskoristio da obiđe više univerziteta koji u svom portfoliu obrazovanja imaju fakultete u oblasti poljoprivrede, hrane, bezbjednosti hrane i istraživanja. Susreo se sa rektorima i direktorima istraživanja Massey univerziteta koji pohađa 19.100 studenata, Univerziteta Waikato koji pohađa 10.100 studenata, Lincoln univerziteta koji pohađa 3,300 studenata i Eg Istraživačkog centra koji prednjači sa inovacijama.

Ministar Ivanović je posjetio i više poljoprivrednih gazdinstava, stočara i proizvođača mlijeka, sira, školjki i vina, kako bi se bliže upoznao sa nivoom obrazovanja poljoprivrednih proizvođača, stepenom razvijenosti, uspostavljenim metodama i standardima u proizvodnji. Takođe, imao je niz razgovora sa predsjednicima i izvršnim direktorima firmi koje se bave prozivodnjom opreme u oblasti stočarstva, mljekarstva i vočarstva, poput Waikato, Gallagher, Fonterra, Dairy NZ, AGPest, Pipfruit, Speedrite, NIWA i PGG Wrightson.

Iako nema povoljnu geografsku poziciju, Novi Zeland izvozi preko 90 odsto poljoprivredne proizvodnje. Izvoz je baziran na inovativnom pristupu koji imaju poljoprivredni propizvođači koji, pri tom, ne primaju subvencije. Reforma poljoprivredne proizvodnje koja se odigrala sredinom osamdesetih godina predmet je izučavanja mnogih zemalja svijeta. Najveći uspjeh ova zemlja je postigla izgradnjom brenda Novi Zeland, koji je postao sinonim za kvalitet.

Izvor: portalanalitika.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top