Ministar Ivanović obišao “Milkraft” projekat u Pavinom Polju

Mogućnost za otvaranje novih 150 radnih mjesta i smanjenje uvoza mlijeka i mlječnih proizvoda

 

Sjever Crne Gore ima šansu da dobije najveću farmu muznih krava u Crnoj Gori i savremenu mljekaru. Planirano je zapošljavanje 150 radnika, otkup mlijeka od kooperanata sa tog područja, i proizvodnja kvalitetnog mlijeka i mlječnih proizvoda širokog asortimana. Farma i mljekara nalaze se u Pavinom Polju. Sve dosadašnje radove realizovala je kompanije „Milkraft“ iz sopstvenih sredstava. O tempu radova na finalizaciji projekta, opremanju objekata i budućim planovima koji se odnose na razvoj stočarstva i poljoprivrede ovog područja razgovarli su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, prof. dr Petar Ivanović i vlasnik kompanije „Milkraft“ Dragan Burić.

 

Ministar Ivanović izrazio je zadovoljstvo zbog svega što je vidio tokom obilaska, kao i dinamike planova investitora. „Uvjeren sam da će ovo biti jedan od projekata koji će promijeniti način, metod, a usuđujem se reći, i tehnologiju rada u oblasti poljopriverde u sjevernom dijelu Crne Gore“, rekao je ministar Ivanović, i posebno istakao značaj otvaranja 150 novih radnih mjesta. “To su radna mjesta za koja prije svega treba da konkurišu nezaposleni iz sjevernog dijela Crne Gore. Zato već sada treba razmišljati kako da povećamo kvalitet, stručnu sposobnost i vještine budućih zaposlenih, jer tehnologija koja se ovdje planira neće zahtjevati ljude koji nemaju dovoljno znanja. Zahtjevaće one koji su spremni da, kao što vlasnik ulaže svoj kapital u ovu investiciju, investiraju svoje vrijeme i znanje kako bi bili sposobni da odgovore zahtjevima moderne fabrike koja se planira u Pavinom Polju. Pored direktno zaposlenih, za nas je veoma važno da sa investitorom osmislimo da se što više porodica iz sjevernog dijela Crne Gore uključe u projekat kao kooperanti. Za tako nešto potrebno je da svi zajedno radimo na povećanju higijenskih standarda, a samim tim i kvalitetu mlijeka” poručio je Ivanović.

Foto 4              Foto 1

 

“Ako je svima stalo toliko koliko pričaju da daju doprinos smanjenju uvoza onih proizvoda koje možemo da prozivedemo u Crnoj Gori, onda je ovo projekat koji zaslužuje punu podršku svih: od mjesne zajednice, preko Opštine Bijelo Polje, Ministartsva poljoprivrede, do kreditiranja, kako bi projekat bio što prije završen, kako bi se što prije zaposlili ljudi i što prije pokrenula proizovdnja. Od odlaganja i čekanja niko neće imati koristi” kazao je Ivanović i dodao da je potrebno više zajedničkog rada.

 

Foto 5

 

 

Konsultant na projektu Petar Petrović ističe da će na farmi, kada bude uspostavljen maksimalan kapacitet, biti smješteno 500 proizvodnih grla, u sistemu slobodnog držanja, a da će u projektu prerade mlijeka, koji će se oslanjati jednim dijelom i na kooperante sa sjevera, dnevni kapacitet prerade biti na nivou 60 tona. „Farma je zamišljena kao najmodernije tehnološko rješenje. Lokacija je izabrana kao značajna sa proizvodnog i geografskog aspekta, kako bi sistem imao dovoljne količine kvalitetne sirovine. Mlijeko sa farme prerađivaće se u mljekari, ali i mlijeko koje će se otkupljivati od kooperanata.“, objašnjava Petrović. On ističe da se radi o najmodernijim sistemima i tehnologijama, koji omogućavaju efrektivan rad sa maksimalnim brojem zaposlenih, što će doprinjeti da proizvodnja bude konkuretna sličnim sistemima u razvijenom dijelu svijeta. „Sigurno je da će se pokretanjem projekta “Milkraft” unaprijediti program stočarstva i poljoprivrede na sjeveru Crne Gore, ali i napraviti bolji balans između uvoza i izvoza mlijeka i mlječnih proizvoda“, smatra Petrović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top