Ministar Francuske predlaže poseban budžet evrozone | Ekonomist

Ministar Francuske predlaže poseban budžet evrozone

Francuski ministar privrede Emanuel Makron pozvao je na osnivanje snažne “ekonomske vlade” članica evrozone, koja će imati sopstveni budžet.

On je istovremeno poručio da će za očuvanje jedinstvene evropske valute biti potrebni finansijski transferi između bogatijih i siromašnjih članica bloka.

U intervjuu za njemački list “Zidojče cajtung”, Makron je predložio uspostavljanje funkcije evropskog komesara sa proširenim ovlašćenjima koji bi se nalazio na čelu ekonomske vlade, a koja bi trebalo da osigura finansijske transfere za države u krizi ili da promoviše reforme, prenosi američka agencija AP.

Prema tvrdnjama Makrona, države koje koriste evro bi trebalo da dio svojih prihoda uplate u zajednički budžet.

“Što je budžet veći to je Evropa kredibilnija”, ocijenio je on.

Kako navodi AP, Njemačka se, kao najveća evropska privreda, duboko protivi osnivanju “zajednice za finansijske transfere”. Makron, međutim, poručuje da ako članice evrozone nastave da se bune protiv “bilo kakve vrste finansijskog transfera u valutnoj uniji, onda možemo zaboraviti na evro i evrozonu”.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top