Ministar finansija: Predloženim zakonom predviđeno ukidanje 49 taksi | Ekonomist

Ministar finansija: Predloženim zakonom predviđeno ukidanje 49 taksi

Vlada je novim zakonom o administrativnim taksama predložila smanjenje 72 takse, odnosno ukinula 49, što će predstavljati uštedu za obveznike plaćanja od oko dva miliona eura na godišnjem nivou, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je u Skupštini, obrazlažući Predlog zakona o administrativnim taksama, kazao da je predloženo smanjenje 72 takse, 11 odsto od ukupnog broja, a ukinuto 49, sedam odsto ukupnih.

– Taj iznos istovremeno predstavlja smanjenje fiskalnih prihoda za budžet – rekao je Radunović.

On je naveo da su u primjeni zakona do sada poseban problem predstavljale visoke administrativne takse i njihov veliki broj od 659.

– Adminsitrativne procedure kroz koje prolaze kompanije i takse i naknade koje opterećuju privredu i građane, iziskuju posebnu pažnju. Njihovo ukidanje i pojednstavljenje treba da rezultira stimulisanjem povoljnijih prilika i manjim troškovima za građane – dodao je Radunović.

Prema njegovim riječima, Vlada se orpedijelila za sprovođenje aktivnosti na uspostavljanju novog regulatornog okvira kreiranjem zakona o administrativnim taksama.

– U nastojanju da smanjimo opterećenja na lokalnom i državom nivou očekivano je da će ona imati za rezultat i smanjenja naših prihoda – kazao je Radunović.

On je naveo da je bilo neophodno preispitati opavdanost postojanja svake administrativne takse.

– Smatrali smo da je bilo neophodno razmotriti mogućnost ukidanja pojedinih administrativnih taksi, kao i smanjenja njihovog broja objedinjavanjem – rekao je Radunović.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top