Ministar finansija: Crnogorski ekonomski brod guramo naprijed | Ekonomist

Ministar finansija: Crnogorski ekonomski brod guramo naprijed

Vlada je predložila da se povećanje minimalne zarade za 15 odsto, odnosno na 222 eura primijeni od 1. jula tekuće godine, ako se među socijalnim partnerima, u okviru Socijalnog savjeta, prethodno postigne saglasnost, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović.

On podsjeća da prijedlog Vlade podrazumijeva i smanjenje opterećenja rada za dva odsto.

– Povećanjem sa sadašnjih 193 na 222 eura, minimalna zarada će iznositi 43 odsto prosječne zarade u zemlji, što je iznad prosjeka u EU gdje je ovaj odnos na nivou od 40 odsto – rekao je ministar.

On napominje da su sindikati predlagali da se minimalna zarada poveća na 250 eura, što bi, kako navodi, izazvalo ukupno godišnji rast troškova poslovanja od 41 milion eura.

– Sigurno je da bi, pored smanjenja konkurentnosti privrednih subjekata, pa i ugrožavanja ekonomskog rasta u cjelini, jedan od efekata bio i otpuštanje zaposlenih, u značajnom obimu, što odmah uzrokuje rast neformalne ekonomije. Treba imati u vidu i proističući rast budžetskih troškova za plate, penzije, nezaposlenost i za socijalna davanja od oko 5,2 miliona eura, što je, u ovom momentu, neizdrživo za naš budžet. Povećanje minimalne zarade na 222 eura, prema našem scenariju, svodi pomenute rizike na najmanju moguću mjeru, jer je rast troškova poslodavca po ovom osnovu značajno manji, posebno ako se ima u vidu i pomenuto smanjenje stope doprinosa – naveo je Radunović.

Kaže da razlika između prijedloga sindikata i Vlade u odnosu na obim rasta minimalne zarade se, u budžetu, projektuje kao ušteda od tri miliona eura.

Radunović je poručio da je poboljšanje materijalnog položaja radnika u Crnoj Gori i kvaliteta njihovog života kontinuirani posao Vlade, i to nikako nije samo deklarativni stav.

– Zato Vlada nastoji da cijeli crnogorski ekonomski brod gura naprijed, a da se poboljšanje standarda dešava kao proističuća posljedica takvog progresa i rasta – smatra on.

Prema njegovim riječima za vrijeme mandata ove Vlade otvoreno je više od 15.000 novih radnih mjesta, uz dodatna pozitivna očekivanja u tom segmentu bazirana na projekcijama ekonomskog rasta, ali i suzbijanja sive ekonomije.

– I pominjano povećanje minimalne zarade za 15 odsto imaće značajan efekat i direktan uticaj na oko 35.000 zaposlenih, a, rekao bih, ne samo na njih. U kontinuitetu radimo i na drugim sferama opšteg standarda. Primjera radi, aktivni smo u rješavanju stambenih potreba svih građana kojima je ovo pitanje suštinsko. Podsjetiću da je projekat “1000+” aktivan već jednu deceniju. Samo kroz njega su, do sada, stambeno pitanje riješila 1.162 domaćinstva – napomenuo je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top