Minimalna potrošačka korpa 635 eura

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru ove godine iznosila je 635 eura, saopštio je Monstat.

– Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 262,7 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 372,30 eura – navodi se u saopštenju.

Statističari dodaju da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru 2019. godine, u odnosu na decembar prošle godine, zabilježila pad od 0,1 odsto.

– Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u januaru 2019. godine u odnosu na decembar 2018. godine, zabilježili su rast od jedan odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2018. godine, zabilježili pad od 0,9 odsto – navodi se u saopštenju.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva. Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2,21 hiljadu kalorija dnevno po osobi.

Iz Monstata napominju da je vrijednost minimalne potrošačke korpe zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

– Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI) – zaključuju iz Monstata.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top