Minimalna penzija u Slovačkoj je 269 eura

Više od 75.000 slovačkih penzionera od ima pravo na minimalnu penziju u visini od 269 eura.

To važi za one sa 30 godina radnog staža, a za one koji imaju punih 40 godina minimalna penzija iznosi 311 eura.

“Cilj minimalne penzije jeste da se penzionerima obezbijede takvi prihodi da ne moraju da primaju socijalnu pomoć. Nije potrebno da podnose zahtijev za minimalnu penziju, već će im Zavod za socijalno osiguranje poslati obavještenje da imaju pravo na minimalnu penziju”, kazao je danas slovačkoj agenciji TASR portparol Zavoda za socijalno osiguranje, Peter Višvader.

Na izmjene Zakona o socijalnom osiguranju stavio je veto predsjednik Slovačke Andrej Kiska, međutim poslanici su veto nadglasali i izmjene su stupile od 1. jula na snagu.

Na minimalne penzije imaju pravo sve kategorije penzionera, a uslov je da su uplaćivali doprinose najmanje 30 godina i da su prešli starosnu granicu za penziju.

Vlada premijera Roberta Fica vjeruje da će se sredstva iz budžeta uložena u minimalne; penzije isplatiti pošto penzioneri neće primati osnovnu socijalnu pomoć za prihode; ispod životnog minimuma.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top