Minimalac od 222 eura već kasni

Povećanje minimalne zarade na 222 eura i smanjenje doprinosa na zdravstveno osiguranje za dva procenta teško da će biti primijenjeno od 1. jula, kako je predviđeno prijedlogom tog zakona, jer je on još u skupštinskoj proceduri, saopšteno je na sjednici Odbora za ekonomiju, koji je dao podršku prijedlogu izmjena zakona o doprinosima, piše Pobjeda.

Predstavnica Ministarstva finansijaBiljana Peranović je najavila da će rok amandmanski pomjeriti.

Na odboru je objašnjeno da će se nakon najnovijih odluka opterećenje rada smanjiti sa 67 na 64 odsto.

Raško Konjević (SDP) je ocijenio da je i to ekstremno visoko i da bi bilo konkurentno smanjenje na 55 do 60 odsto. On je pitao da li Vlada planira da se ozbiljno i sveobuhvatno pozabavi smanjenjem, ali i tražio objašnjenje zašto se opredijelilo za smanjenje doprinosa za zdravstvo, a ne za PIO.

Istakao je da je država najnedisciplinovaniji poreski obveznik, odnosno državne firme Montenegro erlajnz, željezničke i druge kompanije.

Peranović je objasnila da je analiza Vladinog tima pokazala da je najbezbolnije smanjenje doprinosa za zdravstvo, jer bi se ugrozio Fond PIO. Dodala je da je Vlada prepoznala visoku opterećenost rada i da se preduzimaju mjere za daljnje sniženje.

– Ide se u reformu poreskog sistema, poreske administracije, uvođenje fiskalizacije… Na taj način želimo da proširimo bazu i smanjimo sivu ekonomiju, čime bi se stvorili uslovi za dalje smanjenje opterećenja rada – rekla je Peranović i dodala da se povećanjem na 222 eura učešće minimalne zarade u prosječnoj povećava na 43 sa 38 odsto.

Predsjednik odbora Predrag Sekulić (DPS) je kazao da to smanjenje na godišnjem nivou čini 24 miliona eura i objasnio da postoji mogućnost da Vlada iz nekih drugih sredstava pomogne Fondu zdravstva.

– Pomagati Fondu PIO na takav način nije uobičajeno – podsjetio je on.

Boris Mugoša (SD) je ocijenio da manjak po osnovu uplate doprinosa treba nadomjestiti kroz širenje poreske osnovice.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top