Milioni Amerikanaca u strahu od krađe identiteta

Kompanija za nadgledanje kredita “Ekvifaks” pogođena je sajber napadom, prilikom čega su ukradeni podaci 143 miliona Amerikanaca, što ih izlaže mogućoj krađi identiteta.

Prilikom krađe, počinioci su pribavili imena, brojeve socijalnog osiguranja, datume rođenja, kućne adrese, a u nekim slučajevima i brojeve vozačkih dozvola. Ti podaci dovoljni su da počinioci izvrše krađu identiteta ljudi čiji su podaci ukradeni.“Na skali od jedan do 10, ovo je 10 u smislu potencijala za krađu identiteta. Kreditni biroi imaju toliko podataka o nama, da to utiče na skoro sve što radimo”, rekla je bezbednosna analitičarka Vavia Litan, prenosi AP.

Pozajmljivači novca se oslanjaju na podatke koje skupljaju kreditni biroi kako bi došli do konačne odluke da li da odobre finansiranje.

“Ekvifaks” je otkrio napad još 29. jula, međutim čekali su do ovog četvrtka da upozore svoje korisnike. Kompanija je takođe odbila da komentariše koji je razlog za odgađanje objave napada.

“Ovo je očigledno razočaravajući događaj za našu kompaniju i pogađa u srce onoga što smo i što radimo”, rekao je izvršni direktor “Ekvifaks” Ričard Smit, izvinivši se mušterijama.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top