Milijarder predviđa treći svjetski rat

Milijarder predviđa treći svjetski rat

Milijarder George Soros veoma je zabrinut zbog mogućeg trećeg svjetskog rata koji bi, kako smatra, počeo sukobom između Kine i Amerike, a da bi se to izbjeglo, Vašington treba da kineskoj valuti dozvoli takmičenje sa dolarom.

Vojna potrošnja u Kini je u porastu, gdje takođe postoji tendencija usmjeravanja ekonomije na domaće potrebe, a ne na izvoz.

“Ako postoji sukob između Kine i vojnih saveznika Amerike, kao što je Japan, nije pretjerivanje reći da smo na ’pragu trećeg svjetskog rata”, navodi Soros.

Da bi to izbegli, SAD treba da učine “veliki ustupak” Kini i da dozvole da kineski juan bude uključen u skup valuta MMF. Kineska valuta, u tom slučaju, može da se takmiči sa dolarom.

Kina mora dati odgovor u vezi sa transformacijom privrede, rekao je Soros. On je naglasio da će Kina i SAD teško postići sporazum, ali alternativa će biti “veoma neprijatna”.

“Postoji ozbiljna opasnost da će Kina stvoriti politički i vojni savez sa Rusijom, zbog čega je prijetnja od novog svjetskog rata realna”, zaključio je Soros.

 

Izvor: Novosti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top