Microsoft ukazuje da online kultura ponašanja čini internet bezbjednijim | Ekonomist

Microsoft ukazuje da online kultura ponašanja čini internet bezbjednijim

Kompanija Microsoft na dan obilježavanja sigurnijeg interneta ukazuje korisnicima širom svijeta da praktikovanjem principa kulture ponašanja čine internet bezbjednijim mjestom za komunikaciju i online interakciju.

Novo globalno istraživanje koje je Microsoft sproveo, kao jedan od osnovnih zaključaka iznosi da su korisnici bitno zabrinuti zbog načina na koji se interakcije odvijaju na internetu i da vjeruju da će se rizici istih povećavati u budućnosti. Pored apela da se primjenjuje međusobno poštovanje u online interakcijama, Microsoft je formirao i Indeks kulture ponašanja na internetu – novo mjerilo bezbjednosti korisnika interneta i njihove izloženosti riziku.

infographic-srb-v2

Rezultati istraživanja pokazuju da je među pet najčešćih online rizika: neželjeni kontakt, zlobno tretiranje, trolovanje, primanje neželjenih poruka seksualnog sadržaja, i online maltretiranje. Dva od tri ispitanika su prijavila da su bili žrtve bar jednog od navedenih rizika online interakcija, a taj procenat je narastao na 78% kada su učesnici pored ličnih, navodili i iskustva svojih prijatelja ili članova porodice. Ono što takođe zabrinjava je i procenat ispitanika, čak 62%, koji  nisu sigurni ili nisu znali kome treba da se obrate za pomoć u slučaju da se susretnu sa online rizicima.

U želji da se međusobno poštovanje i razumijevanje postave kao standardi online komuniciranja, na Dan sigurnijeg interneta Microsoft je pokrenuo Izazov kulture ponašanja na internetu.

Za više informacija o rizicima interakcija na internetu, kao i o načinu na koji ih možete sprečiti i izbeći, pogledajte blog post, Žaklin Bušer, glavnog oficira za online bezbednost u Microsoftu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top