Microsoft: U hakerskom napadu korišćen propust u sistemima | Ekonomist

Microsoft: U hakerskom napadu korišćen propust u sistemima

Hakerski napadi koji su juče pogodili veliki dio svijeta nisu koristili “ransomware” virus. Novi talas hakerskih napada u svijetu koristio je propust u sistemima Windows za koji je Microsoft već objavio bezbjednosnu zakrpu.

Prema prvim analizama Microsofta, ucjenjivački softver koristi nekoliko metoda da bi se širio, pa i propust za koji je objavljena sigurnosna zakrpa MS17-010, za sve sisteme od Windows XP do Windows 10, rekao je portparol Microsofta. Hakerski napadi koji su juče pogodili veliki dio svijeta nisu koristili “ransomware” virus nazvan “PEC”, saopštila je ruska kompanija za cyber bezbjednost Kaspersky Lab.

Analiza je pokazala da nije korišćena varijanta “PEC”, već “ransomware” koji do sada nije viđen. Ruska kompanija tvrdi da su najteže pogođene Rusija i Ukrajina, ali su na meti bile i Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i SAD.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top