Microsoft se zadužio 20 milijardi dolara zbog LinkedIna | Ekonomist

Microsoft se zadužio 20 milijardi dolara zbog LinkedIna

Tehnološki gigant Microsoft prikupio je 19,75 milijardi dolara putem treće najveće emisije korporativnih obveznica u SAD-u u ovoj godini, kako bi olakšao finansiranje planirane kupovine poslovne društvene mreže LinkedIn.

Investitori su nudili 2,5 puta više od obima emisije, odnosno 50 milijardi dolara, javlja Bloomberg.

Snažna tražnja investitora je pomogla Microsoftu da se zaduži po nižim cijenama nego prilikom emisije obveznica u septembru prošle godine kada je prikupio 13 milijardi dolara.

Kompanija je takođe uštedjela gotovo 40 miliona dolara na ime plaćanja godišnjih kamata u odnosu na inicijalnu ponuđenu cijenu, naveli su izvori upoznati sa događajem.

Veliki interes investitora ne treba da čudi s obzirom na to da su Microsoft i Johnson & Johnson jedine dvije preostale američke kompanije koje su uspjele da sačuvaju vrhunski AAA rejting.

Nove Microsoftove obveznice izdate su sa sedam rokova dospijeća, od tri do 40 godina, a najveći interes vladao je za obveznice s dospijećem od 10 i 30 godina.

Američko tržište obveznica nudi nešto više prinose nakon što je monetarna politika Evropske centralne banke i Banke Japana gurnula stope prinosa u negativnu zonu.

Izvor: Manager

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top