Microsoft kreira AI istraživačku labaratoriju kako bi izazvali Google i DeepMind

Microsoft je kreirao novu istraživačku labaratoriju sa fokusom na razvoj tehnologije za vještačku inteligenciju opšte namjene. Labaratorija će se nalaziti u Microsoft Redmond HQ, a uključiće tim od preko 100 naučnika koji rade na AI, iz područja sistema za obradu prirodnih jezika, učenja i percepcije.

Cilj je izgradnja AI opšte namjene koji može efikasno rješavati probleme u nizu različitih oblasti, umjesto da se usredsređuje na jedan specifičan zadatak, jer  to je nešto što traže mnoge svjetske vodeće kompanije. Najprije možda Google pokušava da se izbori sa izazovom AI-a putem svog sopstvenog projekta Google Brain i kroz napore kompanije DeepMind koju je Google kupio 2014. godine.

Novi Microsoftov poduhvat se zove Microsoft Research AI, a to će povući naučnike sa iskustvom iz srodnih oblasti, kao što je kognitivna psihologija. Labaratorija će takođe formalno sarađivati sa MIT-ovim (Mind and Machines) centrom.

Pored istraživačke labaratorije, Microsoft će kreirati AI panel za etiku koji će djelovati u savjetodavnom centru kompanije, što je ujedno u skladu sa trendovima u industriji. Microsoft je prethodno potpisao da radi sa DeepMind, Amazon, Google, Facebook i IBM-om na razvoju etičkog AI-a.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top