Microsoft i Samsung se udružuju | Ekonomist

Microsoft i Samsung se udružuju

Microsoft je u ponedjeljak najavio unapređivanje partnerstva sa Samsungom. Naime, Microsoftov Office paket i aplikacije će biti unaprijed instalirane u Samsungove uređaje koji imaju Googleov Android operativni sistem.

Microsoft je objavio i kako je isti ili sličan dogovor postignut s još jedanaest proizvođača smartphona koji koriste Android, uključujući Dell. Riječ je o aplikacijama kao što su Microsoft Word, Excel, PowerPoint, OneNote, OneDrive i Skype.

Ovakav dogovor oslanja se na prošlomjesečni dogovor Microsofta i Samsunga, kada je Samsung pristao da unaprijed instalira Microsoftove cloud aplikacije u najnovije uređaje Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge.

Partnerstvo Microsofta i Samsunga zanimljiv je način suprotstavljanja Googleu. Google je kreirao Android operativni sistem i besplatno ga dijeli proizvođačima smartphonea. Profit se nalazi u postotku od kupljenih aplikacija.

Iako Microsoft na ovaj način neće pretjerano naštetiti Googleu, dogovor sa Samsungom je korak u tom smjeru. Naime, Samsung profitira na obećanju o mogućnosti brisanja unaprijed instaliranih aplikacija. To znači da će korisnici zapravo moći da izbrišu Microsoftove aplikacije, ali isto tako će moći da uklone i Googleove, uključujući, primjera radi, Gmail, pa čak i Google pretraživač.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top