Microsoft će biti prva kompanija vrijedna bilion dolara? | Ekonomist

Microsoft će biti prva kompanija vrijedna bilion dolara?

Tržišna kapitalizacija kompanije Apple u februaru premašila je 710 milijardi dolara, i to je bila prva kompanija čija vrijednost je premašila 700 milijardi.

Tehnološki titan je čak dostigao vrijednost i 775 milijardi dolara prije nego što je pao i vratio se na vrijednost koju sada ima – a to je 617 milijardi dolara.

Čak i ako je trenutno u ovom pogledu treća kompanija po vrijednosti na svijetu, iza Applea i Alphabeta, Microsoft će biti prvi čija vrijednost će premašiti bilion dolara, navodi Majkl Markovski, analitičar kompanije Equities.

Trenutna vrijednost top pet kompanija izraženo u milijardama dolara izgleda ovako:

– Apple 617

– Alphabet 548

– Micrrosoft 492

– Amazon 359

– Facebook 333

Ipak, Markovski poručuje da se Microsoftu daju veće šanse jer je softverska kompanija više prilagodljiva i može da stigne do više korisnika nego što to može hardverska kompanija kao što je Apple.

Analitičari takođe poručuju da će akvizicija LinkedIna pomoći da se podigne vrijednost Microsofta. Kako bi dostigao vrijednost od bilion dolara, Micrrosoft će morati da udvostruči cijenu akcija.

Izvor: Nezavisne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top