Messenger dostupan i onima koji nemaju Facebook | Ekonomist

Messenger dostupan i onima koji nemaju Facebook

Facebook je najavio kako će Messenger od sad biti dostupan za korištenje i onima koji nemaju Facebook profil, odnosno onima koji nisu registrovani Facebook korisnici.

To je još jedna od Facebookovih strategija za proširenje baze korisnika. Kompanija je trenutno u procesu ažuriranja aplikacije tako da se korisnici iz određenih zemalja – SAD, Kanada, Peru i Venezuela – mogu prijaviti koristeći samo broj mobilnog telefona.

– Opciju ćemo učiniti dostupnom u nekoliko zemalja, a prije daljnjih koraka prikupićemo povratne informacije korisnika i na račun toga donositi odluke – izjavio je jedan od predstavnika Facebooka.

Facebook je u potpunosti odvojio Facebook od Messengera, a u međuvremenu je aplikaciji za dopisivanje dodao brojne funkcionalnosti, poput video poziva, igrica, GIF-ova, zvučnih efekata i slično. Messenger je u principu postao nova društvena mreža. Facebookov pristup Messengeru potpuno je drugačiji od pristupa WhatsAppu, koji se i dalje fokusira na brzinu i jednostavnost, a kompanija smatra kako neće doći do sukoba među platformama, već će se svaka razvijati u svom smjeru.

Facebook nije oduvijek imao posve jasne planove za Messenger. Korisnici su prošle godine bili bijesni kada ih je Facebook gotovo pa prisilio da Facebook dopisivanje prebace na zasebnu aplikaciju. Nakon što se bura reakcija stišala, Messenger je postao najpopularnija aplikacija. U martu je imao 600 miliona aktivnih mjesečnih korisnika.

Sada kada su Facebookovi planovi za Messenger jasni, očito je kako je fokus kompanije na širenju korisničke usluge. U aprilu je Messenger dobio i svoj internet domen, u koju se može upisati broj telefona i tako povući kontakte iz imenika. Posljednji potez će samo učvrstiti Messengerovu poziciju jedne od najpopularnijih aplikacija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top