Merkel za nastavak pregovora o slobodnoj trgovini | Ekonomist

Merkel za nastavak pregovora o slobodnoj trgovini

Angela Merkel podržava nastavak pregovora EU-a i SAD-a o slobodnoj trgovini, koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za nastavak pregovora Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Država o ugovoru o slobodnoj trgovini koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

“Ja sam za nastavak pregovora o takvom ugovoru o slobodnoj trgovini” između SAD-a i EU-a koji bi omogućio “i da zajednički rješavamo sve probleme”, rekla je konzervativna kancelarka na ekonomskom forumu koji je organizovala njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross koji je otkazao učestvovanje na forumu, obratio se učesnicima u video snimku u kojoj je ponovio spremnost SAD-a da se zaštiti od “prakse dumpinga” kojega se zemlja smatra žrtvom, najprije što se tiče čelika i aluminijuma.

Wilbur Ross je krajem maja izjavio da je otvoren za nastavak pregovora o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo).

Rat trgovinskim deficitima

“Bilo bi razumno nastaviti pregovore o TTIP-u i raditi na rješenju koje će načelno povećati našu razmjenu, smanjujući naš trgovinski deficit”, rekao je.

Pregovori o TTIP-u, početi 2013., kojim se želi uspostaviti velik prostor slobodne trgovine s obje strane Atlantika, naglo su prekinuti izborom Donalda Trumpa čiji je ekonomski program snažno obilježen protekcionizmom.

Trumpova administracija koja je objavila rat trgovinskim deficitima, sada misli da bi joj ugovor omogućio da smanji neravnotežu s EU-om, naročito sa Njemačkom, otvarajući više ta tržišta američkim kompanijama.

Njemačka, koja ima rekordne trgovinske viškove, najčešće je bila na meti nove američke administracije koja ju je optužila za nelojalnu konkurenciju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top