Merkel uvjerena da će doći do sporazuma s Grcima | Ekonomist

Merkel uvjerena da će doći do sporazuma s Grcima

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je “uvjerena” da je “još moguć” sporazum Grčke i njenih kreditora. Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, međutim, tvrdi da Grčka neće dobiti odlaganje roka za plaćanje dugova.

“I dalje sam uvjerena da tamo gdje ima volje, ima i načina”, rekla je Merkel u govoru njemačkim poslanicima Bundestaga i dodala da “ako grčki zvaničnici imaju volje, sporazum je još moguć”. Zato, rekla je kancelarka, Grčka treba “odlučno da se posveti” strukturnim reformama koje je prethodna vlada obećala povjeriocima.

Merkel je rekla da je Grčka posljednjih godina neprestano odbacivala sprovođene značajnih reformi u svojoj privredi, posebno na tržištu rada. “To se nije promijenilo. Napori Njemačke usmjereni su na održavanje Grčke u eurozoni”, ponovila je kancelarka koja je posljednjh nedjelja više puta razgovarala sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.
Merkel je ocijenila da je “Grčka posljednjih pet godina uživala evropsku solidarnost bez presedana”, i naglasila da zemlje moraju same da ulože napore u zamjenu za pomoć.

Sa druge strane, direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorava Grčku da joj neće biti odobreno dodatno vrijeme za otplatu duga teškog 1,6 milijardi eura, koji na naplatu stiže krajem mjeseca.  “Neće biti grejs perioda, nema odlaganja još mjesec ili dva, kao što se spekulisalo, rok je 30. jun”, bila je jasna Lagard, prenosi agencija Frans pres.

Grčka je uredno servisirala i otplaćivala dugove sve do ovoga mjeseca, kada je iskoristila mogućnost da objedini četiri tranše kredita u jednu, koju bi trebalo da vrati do kraja juna.

Stariji MMF-ovi zajmovi imali su kamatu od 3,5 odsto, veću od one koja je bila zaračunata na sredstva odobrena iz fonda eurozone namijenjenog finansijskoj pomoći posrnulim članicama monetarne unije.

Grčka država i njeni kreditori – Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija – mjesecima pokušavaju da postignu sporazum o deblokadi poslednje tranše pomoći, zakašnjele od marta, koja je Atini neophodna da plati dospjele obaveze.

Grčko pitanje bila je tema današnjeg sastanka ministara finansija eurozone u Luksemburgu, ali sa njemačke i sa grčke strane zvaničnici su najavili da se ne očekuje da će se danas postići neko rješenje.

Izvor: Beta, Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top