Merkel: Trgovinski rat Kine i SAD pogađa čitav svijet

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da trgovinski rat Kine i SAD pogađa čitav svijet.

Ona je izrazila nadu da će spor uskoro biti riješen.

Njemačke kompanije našle su se između dvije vatre tokom američko-kineskog trgovinskog konflikta. Prema njenim riječima, Njemačka privreda zabilježila je pad izvoza u drugom kvartalu, a vodeći ekonomisti kažu da je na pomolu recesija.

“Nadamo se da će biti pronađeno rješenje u trgovinskom sporu sa SAD zato što ovo pogađa sve u svijetu”, rekla je Merkelova kineskom premijeru Liju Kećijangu tokom dvodnevne posjete.

Kancelarka je dodala da je Njemačka otvorena za kineske investicije i pozvala sve kineske firme da ulažu u njenu zemlju.

Tom prilikom ona je napomenula da Njemačka vrši provjeru investicija u nekim strateškim sektorima i ključnoj infrastrukturi.

Li je izjavio da se Kina nada da će Njemačka prihvatiti više kineskih kompanija i olabaviti izvozna pravila za određenu robu.

Njemačka je u prvoj polovini godine imala trgovinski obrt sa Kinom od blizu 100 milijardi eura. Berlin preuzima predsjedavanje EU 2020. godine, a Merkelova planira da tada održi samit EU i Kine da bi se zauzeo zajednički evropski stav prema drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top