Merkel: Podržaću smanjenje evropskih carina na uvoz američkih automobila | Ekonomist

Merkel: Podržaću smanjenje evropskih carina na uvoz američkih automobila

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će podržati smanjenje evropskih carina na uvoz američkih automobila. Time je kancelarka Merkel odgovorila na ponudu Vašingtona da neće uvoditi carine na evropske automobile u zamjenu za ustupke.

– Kada želimo pregovarati o carinama, na automobile, na primjer, moramo imati zajedničko evropsko stanovište i još radimo na tome – rekla je ona.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je prošlog mjeseca da će nametnuti carine od 20 odsto na uvoz evropskih vozila. Po izvorima iz industrije, američki ambasador u Njemačkoj rekao je predstavnicima BMW-a, Dajmlera i Folksvagena na sastanku u srijedu da bi Tramp mogao odustati od takvih prijetnji ako EU ukine carine na uvoz američkih automobila.

Merkel je zaključila da bi trebalo smanjiti i carine na automobile uvezene iz drugih zemalja kako nalažu pravila Svjetske trgovinske organizacije.

– Bila bih spremna da podržim pregovore o smanjenju carina, ali to ne bismo mogli uraditi samo za Sjedinjene američke države – zaključuje kancelarka.

Postojeće američke uvozne carine na automobile iznose 2,5 odsto, a na kamione 25 odsto. Evropska unija ima carine od 10 odsto na automobile uvezene iz SAD.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top