Merkel: Njemačka neće postati zavisna od Rusije zbog gasa | Ekonomist

Merkel: Njemačka neće postati zavisna od Rusije zbog gasa

Njemačka neće postati zavisna od Rusije zbog gasa koji bi se dopremao ruskim gasovodom “Sjeverni tok 2”, izjavila je kancelarka Angela Merkel. Naglasila je da je ključno da se obezbijedi da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za gas.

– Postajemo li zavisni od Rusije zbog ovog drugog gasovoda? Ja kažem ne, ako istovremeno sprovedemo diverzifikaciju (izvora snabdjevanja) – rekla je Merkelova na konferenciji za novinare u Bratislavi, gdje se sastala sa liderima Višegradske grupe, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke, javlja Rojters.

Britanska agencija navodi da diplomatski izvori tvrde da Njemačka vrši pritisak na druge evropske prijestonice da blokiraju predlog Evropske unije o regulativi za “Sjeverni tok 2” uoči današnjeg ključnog sastanka, ali da možda neće uspjeti da ubijedi Francusku, što predstavlja prijetnju nastavku izgradnje tog projekta.

Evropska komisija želi da proširi svoju regulativu o unutrašnjem energetskom tržištu na “morske” gasovode kako se ona pitala i kada je riječ o novoj gasnoj vezi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Članice EU do sada nisu uspjele da se saglase u pogledu ovog plana, jer velike države poput Francuske, Italije i Španije nisu spremne da se suprotstave Berlinu koji se protivi nacrtu zakona Evrospke komisije.

Međutim, francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se očekuje da će Pariz podržati revidiranu direktivu o projektu gasovoda “Sjeverni tok 2”, dodajući da radi sa partnerima, uključujući Njemačku, na mogućim izmjenama predloženog teksta.

Izgradnji ovog gasovoda se protive istočnoevropske, nordijske i baltičke zemlje, ali i SAD, koje smatraju da novi cjevovod, dužine 1.225 km, drži EU kao taoca Moskve, dok druge, prije svega Njemačka, daju prednost ekonomskim koristima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top