Merkel: Nema nesuglasica oko Grčke | Ekonomist

Merkel: Nema nesuglasica oko Grčke

Među članicama eurozone nema razmimoilaženja oko osnovnih pitanja vezanih za Grčku, ocijenila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ne vjerujem da postoje razmimoilaženja oko temeljnih pitanja kada kažemo Grčka”, kazala je šefica njemačke vlade, odgovarajući na pitanje novinara da li se pribojava da bi nova grčka vlada mogla unijeti razdor u eurozoni, imajući u vidu finansijske probleme i u Italiji i Francuskoj.

“Razgovarala sam telefonom sa italijanskim premijerom i u kontaktu sam s predsjednikom Hollandeom i mislim da je sada na Grčkoj da nam tačno predstavi svoje ideje”, kazala je Merkel.

Grčki premijer Alexis Tsipras i njegov ministar finansija Yanis Varoufakis krenuli su na evropsku turneju kako bi svoje partnere u EU upoznali sa svojim idejama o nastavku mjera štednje koju su Grčkoj nametnuli povjerioci u zamjenu za finansijsku pomoć radi izbjegavanja bankrota.

Tsipras je u utorak u Rimu razgovarao s premijerom Matteo Renzijem, a odmah nakon sastanaka s trojicom čelnika EU, otputovao je u Pariz na razgovore s predsjednikom Francoisom Hollandeom. U četvrtak Varoufakisa u Berlinu očekuje njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

 

Izvor: Beta

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top