Merkel najmoćnija žena svijeta | Ekonomist

Merkel najmoćnija žena svijeta

Američki magazin Forbs proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom ženom svijeta i za ovu godinu. To je sedma uzastopna godina da je po ocjeni ovog magazina, Merkel najmoćnija žena svijeta. Merkel je vodeće mjesto na Forbsovoj listi učvrstila nakon pobjede na saveznim izborima u septembru ove godine, na kojima je osvojila četvrti uzastopni mandat kancelarke.

Drugo mjesto zauzela je britanska premijerka Tereza Mej, uprkos teškoj godini u kojoj njena stranka nije uspjela da osvoji parlamentarnu većinu na opštim izborima u junu. Njen pristup Bregzitu, procesu koji će imati dalekosežne posljedice za Veliku Britaniju i ostatak Evrope, uticao je na to da Mej, uprkos političkoj krhkosti, ostane jedna od vodećih svjetskih političkih figura. Treća na listi 100 najmoćnijih žena svijeta je filantropkinja i američka poslovna žena Melinda Gejts. Četvrta je izvršna direktorica kopnaije Facebook, Šeril Sandberg, a peta izvršna direktorica giganta General Motors, Meri Bara.

Prvi put na Forbsovoj listi 100 najmoćnjih žena našla se i kćerka i savjetnica američkog predsjednika Donalda Trampa, Ivanka Tramp. Ona je u toj konkurenciji zauzela 19. mjesto. Osim nje, među 100 najmoćnijih žena po prvi put našle su se i američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli i glumica i UNICEF-ova ambasadorka dobre volje, Prijanka Čopra.

Bivša američka prva dama Mišel Obama ne nalazi se na Forbsovoj listi, nakon što je prošle godine napustila Bijelu kuću po isteku mandata njenog supruga Baraka Obame. Hilari Klinton, koja se na toj listi pojavljivala svake godine od 2004. pala je sa druge, na kojoj je bila prošle godine, na 65. poziciju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top