Merkel najavila razgovore o koaliciji | Ekonomist

Merkel najavila razgovore o koaliciji

Njemačka kancelarka Angela Merkel se prvi put, nakon saveznih izbora, zvanično izjasnila o koalicionim razgovorima sa Liberalima i Zelenima. Ona je takođe  jasno stavila do znanja da za nju nema alternative za takozvanu Jamajka koaliciju, koju bi činili CDU/CSU, Liberali FDP i Zeleni.

– O koalicionom sporazumu će CDU da odluči na vanrednom kongresu. Očigledno je da SPD u doglednoj budućnosti neće moći da vlada na saveznom nivou. Zbog toga bi razmišljanje o tome bilo gubljenje vremena. Umjesto toga, CDU bi trebalo da se fokusira na ono što je pred nama. Naime, prvo na razgovore između CDU i CSU, a potom sa FDP i Zelenima – poručila je kancelarka Merkel na kongresu mladih konzervativaca CDU/CSU u Drezdenu.

– Pregovori će biti teški, ali se radi o tome da se formira pouzdana vlada – naglasila je Merkelova, poslije čega je uslijedio aplauz oko 1.000 delegata.

No, mladi delegati iz Bavarske su ipak demonstrativno ostali da sjede kada je kancelarka ušla u salu, držeći plavo-bijele table, što su boje Bavarske, sa natpisima poput “Mi smo shvatili. A Vi? Ograničiti imigraciju“. S nestrpljenjem se očekivalo kako će kancelarka biti primljena na ovom skupu, jer uoči njenog dolaska mladi su kritikovali njen kurs i zahtijevali da on bude konzervativniji. Govorilose i o smjenama poslije velkih gubitaka na izborima, uprkos konačnoj pobjedi. Tako je generalni sekretar CDU, Peter Tauber, za dobrodošlicu na kongesu u Drezdenu žestoko izviždan.

Izbjeglička politika je najspornija tema između sestrinskih partija CDU i CSU. Merkelova je rekla da će učiniti sve što može da pronađe kompromisno rješenje. Ipak je snažno branila svoju politiku prema izbjeglicma i rekla da sebi s tim u vezi zamjera samo dvije stvari.

– To što je zbog protivljenja socijaldemokrata bilo potrebno 14 mjeseci da se zemlje zapadnog Balkana proglase zemljama sigurnog porijekla i što se sjedjelo skrštenih ruku kada izbjeglice u logorima, u Siriji i Jordanu nisu imali ništa da jedu – opet je ponovila kancelarka.

Merkelova i šef CSU Horst Zehofer će se već danas sastati u želji da pronađu zajedničku liniju za pregovore sa FDP i Zelenima.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top