Merkel i Xi žele riješiti problem prevelikih kapaciteta u proizvodnji čelika | Ekonomist

Merkel i Xi žele riješiti problem prevelikih kapaciteta u proizvodnji čelika

Njemačka kancerlarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su u subotu o problemu prevelikih kapaciteta u proizvodnji čelika u svijetu u svjetlu najave SAD-a da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma i dogovorili se da će raditi na pronalasku rješenja u sklopu G20, rekao je predstavnik za javnost njemačke vlade.

U telefonskom razgovoru, naglasili su da dvije zemlje imaju bliske odnose i dogovorili se da će produbiti svoje strateško partnerstvo, rekao je Steffen Seibert.
Istakli su takođe važnost multilateralne suradnje u globalnoj trgovini, dok SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom sve više okreće leđa multilateralnom djelovanju i institucijama.

Američki zvaničnici kazali su da će sarađivati s “istomišljenicima” na sastanku ministara finansija G20 iduće nedjelje u Argentini, kako bi se oduprli kineskim investicionim politikama i velikom subvencioniranju državnih preduzeća.

Trump često kritikuje Njemačku i Kinu zbog njihovih trgovinskih suficita u odnosu na SAD.

Merkel je u subotu kazala da se njemački trgovinski suficit smanjuje zbog rasta domaće potražnje te da će njemačka vlada nastaviti podržavati taj trend.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier posjetiće ove nedjelje Washington kako bi tražio izuzeće od američkih carina na čelik i aluminijum, što traži i EU. Ministar finansija Olaf Scholz razgovaraće o tome na sastanku G20 u Argentini s američkim kolegom Stevenom Mnuchinom.

Merkel je u petak kazala da bi američke carine bile kršenje načela WTO-a te da bi spor trebalo riješiti dijalogom ako je to moguće.
Seibert je rekao da je Merkel pozvala kinesku vladu u posjetu Berlinu na službene vladine konzultacije, a Xi je pozvao Merkel da posjeti Kinu.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top