Merkel: Evropa se više ne može oslanjati na SAD

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da je bila u pravu kada je, prije godinu dana, rekla da Evropa više ne može da se oslanja na SAD kada je riječ o uspostavljanju reda u svijetu, ističući da je vrijeme da Evropa u svoje ruke uzme stvari koje su joj bliske.

– Ne možemo da se oslanjamo na moćnu Ameriku – rekla je Merkel novinarima na konferenciji u Berlinu.

Ona je, ovom prilikom pozdravila poziv u posjetu koji je Tramp uputio ruskom kolegi Vladimiru Putinu. Kako Rojters podsjeća, njemačka kancelarka je ovo kazala nakon što je američki predsjednik Donald Tramp prošle nedjelje optužio Njemačku da je zatvorenik Rusije zbog njene energetske zavisnosti.

AP navodi da Merkel nije direktno odgovorila na pitanje novinara da definiše odnos sa Trampom.

– Neko bi rekao da su vrijednosti ili naš neuobičajeni radni okvir pod snažnim pritiskom trenutno. Ipak transatlantski radni odnos uključujući i onaj sa američkim predsjednikom, krucijalni su za nas i nastavićemo da ih negujemo – poručila je njemačka kancelarka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top