Merkel: "Ako propadne euro, propada i Evropa" | Ekonomist

Merkel: “Ako propadne euro, propada i Evropa”

“Ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne euro, propada i Evropa”, izjavila je Merkelova na obilježavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), a prenosi agencija Frans pres.

“Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima”, izjavila je Merkelova, i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.

Ona je, u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema Njemačke, istakla da je euro, više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom povjerenju.

“Suštinsko za zajedničko razumjevanje je da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos”, rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.

Merkelova je danas zahvalila svom šefu finansija Volfgangu Šojbleu (CDU), najstarijem članu vlade, na svemu što je radio za rješenje grčke krize.

“Dobro je da ste Vi ministar finansija”, rekla je Merkelova, za šta su i ona i njen ministar dobili dugi aplauz.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top