Meljine kompleks pokušava da izbjegne stečaj | Ekonomist

Meljine kompleks pokušava da izbjegne stečaj

Kompanija Meljine kompleks spremna je da direktorici bolnice Meljine Oliveri Mihajlović Elez odmah izmiri 19.040 eura dugovanja, zbog kojih je ona sredinom prošle godine podnijela zahtjev za uvođenje stečaja u hercegnovsku kompaniju, čiji je vlasnik odbjegli biznismen Duško Knežević.

To je na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu saopštio advokat Meljine kompleksa Milovan Milošević, ističući da je stečajni dužnik obezbijedio sredstva za izmirivanje cjelokupnog potraživanja i da je spreman da o tome dostavi sudu dokaz.

– Imajući u vidu da je nad Atlas bankom u međuvremenu otvoren stečaj, nema mogućnosti da se od tih deponovanih sredstava namiri predlagač. Zbog toga stečajni dužnik je obezbijedio druga sredstva i stoji na raspolaganju da odmah po dostavljanju broja računa za predlagača izmiri cjelokupno potraživanje. Stečajni dužnik izričito izražava spremnost da osnivač, čak i u toku današnjeg dana, izmiri cjelokupno potraživanje, koje ne spori ni po visini ni po osnovu – rekao je Milošević, na ročištu na kojem je ispitivana valjanost razloga za uvođenje stečaja u Meljine kompleks po treći put.

On je istakao da je Meljine kompleks prije uvođenja stečaja raspolagao sa više od 50 miliona eura aktive, sa čim je Mihajlović Elez, kao bivša izvršna direktorica, bila upoznata, te da je mogla da naplati dug iz te imovine.

Mihajlović Elez je ostala pri odluci za pokretanje stečaja u Kneževićevoj kompaniji, te negirala da je žiro-račun iz izvještaja od avgusta prošle godine u njenom vlasništvu i da je blokiran zbog nedavnog stečaja u Atlas banci. Ona je na pitanje sutkinje Milice Vlahović istakla da trenutno nema podatake o broju žiro-računa koji je otvorila kod Societe Generale banke.

Privremeni stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak kazao je da potraživanja Mihajlović-Elez može namiriti isključivo stečajni dužnik u skladu sa zakonom.

– Namirenjem predlagača na nezakonski način bila bi narušena lista dugovanja prema povjeriocima evidentirana kroz prinudnu naplatu CBCG, tako da bi stečajni dužnik bio u obavezi da najprije namiri sve blokirane iznose, a nakon toga predlagača – smatra Zejak, koji je tražio od Miloševića da obavijesti Privredni sud na koji način želi da prioritetno izmiri dugovanja prema bolnici u Meljinama, ne narušavajući redosljed prioriteta CBCG.

Milošević je objasnio da će se ukidanjem posljedica stečajnog postupka vratiti na snagu blokade kod CBCG, te da će redosljed prioriteta u naplati ostati neokrnjen u odnosu na period prije podnošenja predloga o stečaju.

Ročište za utvrđivanje razloga za pokretanje stečajnog postupka odloženo je za 23. maj, a Mihajlović Elez u naredna tri dana treba sudu da dostavi broj svog žiro-računa.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top