Meksički pezos na najvećem dobitku prema dolaru | Ekonomist

Meksički pezos na najvećem dobitku prema dolaru

U petak je meksička valuta dostigla najveći mjesečni dobitak prema dolaru u posljednjih pet godina.

Povlačenje predloga zakona o zdravstvenoj njezi, kojim bi se ukinuo postojeći, takozvani “Obamacare”, bacilo je sumnju na mogućnost Trampove administracije da provede svoje druge ambiciozne planove.

Na dan Trampove inauguracije, 21. januara, pezos je dotakao istorijski skoro najniži nivo prema dolaru, 21,54 pezosa za dolar.

Tokom 2016. godine meksička valuta je oslabila prema američkoj 19 odsto zbog pretpostavke da će Trampova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima negativno uticati, kako na ekonomske, tako i na ukupne odnose između Sjedinjenih država i Meksika.

Od tada je vrijednost meksičke valute prema američkoj porasla oko 12%, a samo od početka marta 7 odsto. U petak uveče se jedan dolar trgovao za 18,79 pezosa.

Ranije ove nedjelje je guverner Centralne banke Meksika Augustin Carstens rekao da je meksička valuta potcijenjena za oko 10 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top