Mekdonalds optužen za utaju poreza

Mekdonalds optužen za utaju poreza

London — Evropska federacija sindikata javnog sektora i Međunarodna unija sindikata uslužnog sektora optužile su “Mekdonalds” da je utajio poreze.

Kako se navodi, taj lanac restorana brze hrane utajio je porez u vrijednosti od milijardu eura u periodu od 2009. do 2013.

Unije sindikata optužile su kompaniju da je izbjegavala plaćanje poreza tako što je dio prihoda preusmjeravala na svoju ispostavu u Luksemburgu i pozvale su Evropsku komisiju da pokrene istragu povodom tog slučaja, prenosi Rojters.

Korporativna utaja poreza “vruća” je politička tema u Evropi, čije su vlasti pokrenule brojne istrage oko poreskih sporazuma koje su velike svjetske kompanije dogovarale sa nekim zemljama, prije svega Luksemburgom.

Rojtersova istraga iz 2012. pokazala je da su “Mekdonalds” i drugi lanci restorana brze hrane, kao što su Burger king i Sabvej prebacivali dio prihoda ostvarenih u EU na tržišta sa nižim porezima, uključujući Švajcarsku.

Podaci iz Luksemburga pokazuju da je evropska franšiza “Mekdonaldsa” u toj zemlji u 2013. na profit od 288 miliona dolara platila porez od svega 1,4 odsto, u odnosu na osnovni korporativni porez u Luksemburgu od 29 odsto.

Unije sindikata navode da se cifra od milijardu eura odnosi na poreze koje bi kompanija platila da je dio prihoda ostvarenih u zemljama kao što su Francuska i Britanija oporezovan u tim zemljama.

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top