Mej i Junker: Dogovorene izmjene sporazuma o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej uspjela je da u razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom osigura “pravno obavezujuće” promejne svog dogovora o Bregzitu, u posljednjem pokušaju da pridobije podršku britanskih poslanika koji su zaprijetili da će ponovo oboriti taj dogovor, prenosi BBC.

Pravno obavezujući sporazum je zapravo dodatak ranije postignutom sporazumu između Mejove i EU prošle godine i predviđa zaštitni mehanizam kojim se garantuje da će granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostati otvorena i nakon izlaska Britanije iz EU.

Iz kabineta Tereze Mej je saopšteno da je dogovoren zajednički instrument o pojašnjenju sporazuma o Bregzitu.

Junker je poručio da Britanija mora da napusti EU do evropskih izbora 23-26. maja ili će u protivnom morati da bira svoje poslanike za Evropski parlament.

– Povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva treba da bude potpuno prije evropskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. maja ove godine. Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU do tada, zakonski će se od njega zahtijevati da održi ove izbore – rekao je Junker, prenosi Rojters.

Predsjednik Evropske komisije je rekao da je sada na britanskom parlamentu da napravi ključni izbor tako što će odobriti ili odbiti sporazum o izlasku Britanije iz EU.

– Izbor je jasan: to je ovaj dogovor ili Bregzita možda uopšte neće biti – dodao je Junker na Tviteru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top