Mej hoće i četvrto glasanje o "poraženom" sporazumu | Ekonomist

Mej hoće i četvrto glasanje o “poraženom” sporazumu

Britanska premijerka Tereza Mej traži načine da svoj sporazum o Bregzitu po četvrti put iznese pred parlament na glasanje u ponedeljak, javlja BBC.

Premijerkina opcija ne bi bila jedina na dnevnom redu u ponedjeljak, već će britanski poslanici razmatrati i druge.

Izvori BBC kažu da nije isključen scenario u kom će se “lice u lice” naći alternativni predlozi za Bregzit i premijerkin plan koji je do sada poražen tri puta pred parlamentom, a poslJednji put sinoć, kada mu je nedostajalo 58 glasova.

Lider britanskih laburista Džeremi Korbin pozvao je Mejovu da izmIJeni svoj sporazum o Bregzitu ili da odmah podnese ostavku, dok je Demokratska unionistička partija SJeverne Irske, koja podržava manjinsku vladu Mejove, nastavila da se protivi njenom sporazumu.

Vlada do sada nije imala uspjeha da prikupi glasove, kako BBC navodi, “konzervativnih pobunjenika, koji smatraju da sporazum Mejove o Bregzitu ostavlja Veliku Britaniju u previše bliskim odnosima sa Evropskom unijom.”

Izvori BBC su nagovijestili da će Mejova nastaviti da traži podršku u parlamentu, a smatraju da njeni napori idu u dobrom pravcu, jer je prije dvije sedmice nedostajalo 149 glasova da bi sporazum bio prihvaćen, a sinoć svega 58.

U međuvremenu, britanska funta pala je u odnosu na dolar i euro odmah nakon što su britanski poslanici odbacili sporazum o Bregzitu.

Funta je juče oko 15.50 časova vrijedjela 1,29 dolara, dok je njena vrijednost u četvrtak uveče bila 1,30 dolara.

Jedan euro je iznosio je 86,36 penija, a sinoć se menjao za 86,03 penija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top