Medvedev nezadovoljan odnosom SAD

Američka administracija i Kongres “pokušavaju da promovišu svoje dobavljače i zamijene Rusiju na tržištu EU”, kaže ruski premijer.

“Najpragmatičniji“ stav o projektu “Sjeverni tok 2“ imaju Sjedinjene Američke Države, koje žele da sahrane projekat pomoću sankcija i da promovišu svoje dobavljače, zamjenjujući Rusiju na tržištu gasa EU, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev nakon razgovora sa svojim finskim kolegom Juhom Sipilom.

On je podsjetio da će konačnu odluku o mandatu EU o dodatnom sporazumu o „Sjevernom toku 2“ donijeti Evropska komisija i pojedinačne vlade evropskih zemalja. Rusija smatra da je neprihvatljivo da zaključuje dodatni sporazum sa EU o izgradnji gasovoda „Sjeverni tok 2“, dodao je ruski premijer.

On je istakao da se Finska konstruktivno odnosi prema „Sjevernom toku 2“ kao prema komercijalnom projektu, dok stav EK nije toliko pragmatičan.

Evropska komisija pokušava da uskladi gasovod „Sjeverni tok 2“ sa nekoliko pravila EU. Da bi bili obavljeni odgovarajući pregovori sa Rusijom, potreban je poseban mandat koji treba da odobri Savjet EU, odnosno zemlje Unije.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top